Néhány lelkes balmazújvárosi sportszeretõ ember 1958. május 1-én megalapította a kézilabda szakosztályt. A szervezésben az iskolák testnevelõ tanárai jeleskedtek, és már az elsõ évben beneveztek a járási bajnokság küzdelmeibe. Az elsõ szezonban az alábbi játékosok szerepeltek: Gém Imre, Bányai István, Ujj Imre, Mihalik László, Bodnár András, Jakab László, Kiss Ferenc, Zavaczki Antal, Nemes Gyula, Zs. Nagy László, Bácsi Sándor, Veres Imre, Kovács János, Bencze Barna és Radócz Ferenc.

Négy év elteltével jogot szerzett gárdánk a megyei küzdelemsorozatban való részvételhez, ahol a csapat kiegészült néhány ügyes játékossal (Komáromi Ákos, Komáromi Gyula, Nádasdi Sándor, Pinczés Ferenc, Szalai László). Már ezekben az idõkben is részt vettek több rangos tornán, és két ízben is eljutottak a „Falusi Dolgozók Spartakiádjának” országos döntõjébe: 1965-ben Egerben, míg 1969-ben Gyõrben küzdöttek a legjobbakkal. A megyei bajnokságot elõször 1967-ben nyerték meg, de a magasabb osztályba kerülésért lejátszott tatai osztályozón nem sikerült kivívni a feljutást. Az osztályozón szereplõk névsora: Dobi F., Koroknai I., Veres I., Dezsõ I., Kovács S., Király I., Zavaczki A., P. Nagy L., Komáromi Gy., Komáromi Á. (utóbbi mint játékos-edzõ).

A fiatal tréner, Komáromi Ákos már akkor is szép eredményeket tett le az asztalra, hiszen 1969-ben az országos diákolimpián a lányokkal 4. helyezést, míg a fiúkkal 1. helyezést ért el. A dobogó felsõ fokára a következõk állhattak: Bácsi I., Szõnyi L., – Kordás I., Déri F., Király S., Szegedi L., Balla I., Kerekes F., Rõth I., Tóth I., Nagy I., Harangi J.

Az 1974-ig tartó idõszakban a megyei pontvadászatok során a csapat több alkalommal is a dobogón végzett, sõt 1972-ben és 1973-ban újra megmérkõzhettek a magasabb osztályba való jutásért, de a nehéz körülmények között készülõ csapatnak sajnos nem sikerült a bravúr. Ebben az idõszakban a következõk szerepeltek a csapatban: Dobi F., P. Nagy L., Király I., Juhász P., Király S., Kulcsár L., Koroknai I., Kovács S., Dezsõ I., Drága S., Prém L., Kocsis S., Déri F., Veres I. 1973-tól Tóth Lajos, majd Csige István vette át a szakmai irányítást.

1985-ig a megyei pontvadászatban voltunk érdekeltek. Ezekben az idõkben a Lenin TSZ sportszeretõ vezetõinek támogatásával és Király Sándor edzõ közremûködésével sikerült megerõsíteni a csapatot. Ennek bizonyítékaként a megyei bajnokság megnyerése után a kecskeméti osztályozón 100%-os teljesítménnyel sikerült kiharcolni az NB II-be való feljutást. A bajnokcsapat tagjai: Nyerges J., Posta I., – Beke I., Papp G., Juhász K., Kosina L., Novák J., Pinczés Gy., Molnár P., Ujj I., Nagy M., Nádasdi L., Tóth I., Harsányi J., Tar G., Kocsány L.

Tovább folytatva a menetelést 1987. október 24-én, egy máig emlékezetes találkozón – több mint 1200 nézõ támogatásával – sikerült két vállra fektetni a nagy riválist, a több egykori NB I-es játékossal felálló fõvárosi BHG csapatát 23-22 arányban. Nyerges J., Molnár P., Kordás I., Juhász K., Kosina L., Török I., Bodó E., Posta I., Pinczés Gy., Beke I., Novák J., Kocsány L., Nagy M., Papp G., Nádasdi L. szerepelt Váczi Sándor csapatában. Ezzel a diadallal sikerült a gárdának kivívnia az NB I/B-be való kerülést.

Két szezont követõen újra visszakerültünk az NB II-be, majd a bajnoki rendszer átszervezésének köszönhetõen a 4. hely is elegendõ volt az újabb NB I/B-be való kvalifikációhoz. Sajnos hiába szerepelt az alakulatban az egykori többszörös válogatott, Kedves László és Kordás István, mégsem sikerült megkapaszkodni a második vonalban.

Az 1991-92-es bajnoki évben már Juhász Károly játékos-edzõ irányításával a megfiatalodott és átszervezett csapat a 4. helyen végzett az NB II-ben. A következõ idényben folytatva a sikeres hagyományokat újra az elsõ helyen fejezte be a küzdelemsorozatot a Juhász-alakulat. Ekkor már követelmény volt a második vonalban, hogy sportcsarnokban kell megrendezni a mérkõzéseket, így ennek hiányában nem tudtuk vállalni a magasabb osztályban való szereplést. Az elsõséget kiharcolók névsora: Posta I., Dobi J., – Pinczés Gy., Kincses L., Juhász K., Nádasdi L., Nagy M., Jenei T., Kerekes P., Kerekes J., Burai L., Dobi I., Ujj I., Boruzs T., Nádasdi J.

Az elkövetkezõ tíz évben már szinte megszokhattuk a sikereket. Csapatunk ötször szerepelt az NB II-es dobogó valamelyik fokán. Sajnos már az NB II-ben sem lehetett szabadtéren játszani, így kényszerbõl Hajdúböszörményben rendezi hazai találkozóit a TTSK. Az idegen környezet ellenére Jenei Tibor játékos-edzõ irányításával kétszer is a dobogó 3. fikán végeztek játékosaink.

Az elsõ 45 évben elért balmazújvárosi sikerekért a már említett alapító tagokon kívül edzõként és sportvezetõként a következõk tettek sokat: Komáromi Ákos, Csige István Király Sándor, Juhász Károly, Németh István, Gráfel István, Császi Lajos és Hegedûs Lajos. 2003-ban a TTSK megszüntette kézilabda szakosztályát, így az év júliusában új egyesületet kellet létrehozni. Az új egyesület jogutódként immár önállóan Balmazújvárosi Kézilabda Klub néven szerepelhet tovább az NB II-ben. A nehéz körülmények között mûködõ Klub átvészeli ezt az idõszakot és sikerül bent maradni a harmadik vonalban.