Újvárosról a válogatottba

A kosárlabdázóból lett kézilabdázó megszerette Magyarországot.

Hazájától közel kilencezer kilométeres távolságra találta meg számításait Mateo Dioris. A Dominikai Köztársaságból elszármazott 25 éves jobbszélső aKönig-Trade Balmazújváros férfi kézilabdacsapatában keresi kenyerét, immár másfél éve.

? 2011-ben érkeztem Magyarországra, az élvonalbeli Balatonfüred együtteséhez. Sokat segített a beilleszkedésben a két kubai?magyar, Carlos Perez ésIvo Diaz. Egy év után azonban hívott a nagy terveket szövögető Balmazújváros, ahol nagyon jól érzem magam ? mondja a mára magyarul folyékonyan beszélő jobbszélső.

Cél a vb

A ?Dió? becenevű játékos azonban nem kézilabdázóként kezdte sportpályafutását.

? Hazámban a kosárlabda a nemzeti sport, én is ezzel a sportággal kezdtem. Balkezes vagyok, az utcán figyelt fel rám egy kubai edző, ő hívott el kézilabdázni. Sokat foglalkozott velem, ő tanította meg az alapokat ? emlékezett vissza a kezdetekre.

A játékos korábban meghatározó embere volt hazája utánpótlás-válogatottjának, most azonban a felnőtt nemzeti csapatba kapott meghívót. ? Három alkalommal ölthettem eddig magamra a címeres mezt.Dominikán nem rendeznek bajnokságot, sok csapattársam ezért csak edzéseken vesz részt. Vannak azonban légiósaink: hárman játszanak a spanyol ligában, ketten Brazíliában, én pedig itt,Magyarországon. Tehetséges játékosok alkotják az együttest, és fejlődni szeretnénk.

A karib-tengeri ország válogatottja még nem járt világversenyen. ? 2011-ben volt esélyünk, akkor azonban elveszítettük a selejtezőt Chilével szemben. Sok a jó csapat az óceán túloldalán is, de az a célunk, hogy kijussunk egyszer egy világbajnokságra. A mostani csoportban Kuba és Puerto Rico a legnagyobb riválisunk ? tette hozzá.

A kézistől azt is megtudtuk, hosszabb távon maradna hazánkban. ? Segíteni szeretnék aBalmazújvárosnak, mindenképpen fel akarunk jutni az NB I-be, ehhez minden feltétel adott. Olyan csarnokban játszhatunk, amilyenből az élvonalban is kevés van. Mivel magyar barátnőm van, szeretnék hosszabb távon is Magyarországon maradni.

Forrás: haon.hu

Sorry, comments are closed for this post.